Dutch PH Forum

Filipijnen => Huis bouwen & wonen in de Filipijnen => Topic gestart door: Johanphil op Juni 15, 2018, 05:25:26Titel: Huisje Dumaguate
Bericht door: Johanphil op Juni 15, 2018, 05:25:26
Beste Forumleden, mijn zoon gaat volgend als alles goed gaat naar de Silleman unversiteit in Dumaguete.
Nu had ik het plan om daar een huisje te kopen van BRIA https://www.bria.com.ph/properties/visayas/in-dumaguete
Iemand bekend met deze huizen? Is de afstand tussen die huizen en de unversiteit te overzien.
Iemand andere suggesties? een boardinghous kan ook maar dan ben ik het geld voor altijd kwijt met de ankoop van een huis heb je wat in handen en makkelijk om een keer te overnachten.

Alvast bedankt


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Witte Beer op Juni 15, 2018, 07:05:58
Dat zijn wel goedkopere prijzen dan Camella (die zijn echt te hoog) dus qua prijs is er overheen te komen. Minder risico dan.
Ligt niet zover van mij af ik zal eens kijken. Langs de weg van Bacong naar Valencia zie ik zo'n megaproject het zal toch niet dat zijn?

Van de kwaliteit moet je je niet veel voorstellen natuurlijk (popperig) maar geen last van landtitles en zo. Boardinghouses zijn wel goedkoop maar heb je ook niets. Voor Huisjes als Hermogina betaal je 18000 per maand, wel wat groter ik denk dat je voor die vergelijkbaar 10000 kwijt bent. Dan heb je het wel in 5 jaar terugverdiend.

Jammer dat er geen oppervlaktes staan zal wel heel klein zijn. En hopen dat die 540000 ook echt 540000 is.

Maar ik hoor hier van Mildy dat ze een agent van Bria kent is een nicht. Ik laat het nummer even opzoeken. Niet dat je het dat meer hoeft te vertrouwen (je blijft er zelf bij ik heb geen idee je maakt je eigen calculaties) maar je weet hoe het hier werkt, via een introductie heb je een ingang lijkt het minder anoniem.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Johanphil op Juni 15, 2018, 04:35:47
Witte Beer het is een project van 1200 units en met een lening van PAGIBIG van 30 jaar kost het je rond de 2500php per maand dat heb ik ergens gelezen moet ik nog even terug opzoeken.
Het zal vrij basic zijn maar voor een knul alleen en eventueel een medestudent is het groot genoeg en aan die mede student kan hij dan nog eventueel huur vragen.
Keukentje en douche een beetje aanpassen wat leuke tegels er in een airconnetje en je bent het manneke.

Maar alvast bedankt voor het gaan kijken, ik ben benieuwd.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Johanphil op Juni 15, 2018, 05:32:03
Nog even opgezocht maar minder als 2000php bij 30 jaar het is een mogelijkheid voor de arme mensen om een huis te bezitten   https://briahomesph.com/visayas/dumaguete/bria-homes-dumaguete/airene-rowhouse-at-bria-homes-dumaguete/
Maar net wat ik zeg voor studenten is het ook een goed oplossing.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: MR-X op Juni 16, 2018, 07:28:01
Ik zou er 2 kopen naast elkaar...   dan kun je er een mooi vakantiehuisje van maken  44 m2

MR-X   (07) (07) (07)


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Johanphil op Juni 16, 2018, 04:16:38
Nu een vind ik genoeg, hoe ouder je wordt hoe kleiner je wilt wonen i.v.m. onderhoud.
En daarbij het huisje is als het goed is de eerst 15 jaar bezet want eerst gaat mijn zoon er wonen i.v.m. studie en als die klaar is, is mijn nu nog kleine nichtje aan de beurt als die haar best doet.
Maar ik ga wel proberen voor een hoekpand heb je maar aan een kant buren.
Maar eerst eens kijken wat het is, ik moet in Julie weer in Dumaguete zijn en dan gaan we ter plaatse polshoogte nemen en witte Beer kijkt ook nog voor mij wat het is en wat de status is op het moment.
Maar ik ben bang zoals mijn vrouw opmerkte dat veel studenten dit gaan doen want wees eerlijk met een lening van 30jaar nog geen 2000php per maand daar heb je geen boardinghuis voor lijkt mij.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Witte Beer op Juni 16, 2018, 06:02:56
Ik heb een nummer voor je. 09754659961, Mw. Twin Amarante. Zij zit zelf in Amlan geloof ik maar haar man is van Bais. Daar dus veel contacten. Zo voor info hoef je nog niet eens zover weg. Mildy zegt dat zij op zich OK is maar je weet natuurlijk niet hoe dat zit met BRIA, het blijft altijd oppassen, het is all about money. Maar je bent verstandig genoeg on je geen knollen voor citroenen te laten verkopen.
Inhoudelijk heb ik niks gevraagd, het is niet voor mij.

Normaal ben ik niet zo voor die projecten want duur voor de kwaliteit maar specifiek in dit geval is het wellicht anders. Boardinghouses zijn er wel voor 2000 maar dan heb je een dormitory en niet eens privacy. Mildy's dochter zit in zoiets.
22 m2 is natuurlijk niks maar ze hebben hier ook weinig nodig. Condominiums in Manila zijn ook van die oppervlakte. In Hermogina betaal je dus 8 tot 10000 per maand voor zo'n ruimte. Ach de prijs is dan ook minder dan een luxe auto.

Mijn waarschuwing is altijd wat komt er nog bij. Vaak zit er security en vuilregeling en zo bij en dat betekent maintenance fee of zoals dat bij ons heet servicekosten en dat kan wel eens verkeerd uitpakken.

Kijken dat komt nog, dat hoor je nog.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Witte Beer op Juni 16, 2018, 11:20:11
Nou Johan, ik ben er geweest. Vlak bij mij. Vrij toegankelijk je kunt alles zo zien. Het is inderdaad dat megaproject langs de weg Valencia-Bacong, 2,8 km van het marktplein van Valencia. Naam van de subdivision is Lumina.

Heel veel huisjes en opgezet naar Europees model. Rijtjeshuizen en dicht op elkaar in blokken maar buiten de blokken wel landscaping. Dat moet nog gebeuren. De wegen zijn ook al ruw klaar.
2 soorten huisjes, 1 en 2 verdiepingen. Als die van 2 verdiepingen 755 zouden zijn vind ik die de prijs meer waard. Veel groter en iets meer privacy.

De casco's zijn al klaar, je kunt goed zien hoe er gebouwd is. Niet al te dikke wanden en de grootte van een hotelkamer, daar moet het dan allemaal gebeuren. Voor ons wel heeel klein.

Het dak is simpel, golfplaten al zijn het wel die middenklasse. Geen dakpanmotief, dat recht toe recht aan in hoeken. Metalen frame. is nog open niet afgewerkt dus kan je dat goed zien. Kozijnen popperig je kent het wel.

Heb mijn zwager niet meegenomen anders kon die de bouwkosten misschien inschatten. Mijn inschatting 200.000. Maar dit is niet vrijstaand. Maar dat is dan exclusief grond, nagaan of die dan van jou wordt. Gezien de prijs kijk ik daar niet van op, ze gaan 1x over de kop aan kosten en winst.

Het is dus simpel en als witneus zou ik het je niet aanraden voor jezelf. Weinig privacy. De achterkanten staan een meter of 5 van elkaar af dus sta je samen met de buren de was te doen. Kunnen wij niet tegen. Moet je inderdaad op een hoek zitten. Maar voor Filipino's tamelijk uniek deze vorm van Europeese straatjes.

Echter als het mijn kind was had ik die liever daar dan in een shabby boardinghouse dus vanuit die kant redenerend is het best een goed idee. Je betaalt 150000 peso teveel maar in Dumaguete is een goeie landtitle bijna  niet te vinden. Dus je betaalt teveel in waarde maar je verdient het boardinghouse terug.

Afstand naar de stad is een km of 5, van jou kant uit dus Sibulan. Je moet dus eerst 2,8 naar Valencia en dan de weg naar Dumaguete.

Nou doe er maar wat mee.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Witte Beer op Juni 17, 2018, 09:16:15
Met mijn zwager gesproken, die kent ze ook zijn vriendin is ook broker daar maar die adviseer ik niet. Bovendien moet je het bij een houden.
Hij bevestigt mijn inschatting, zelfs lager in zijn visie maar toekomstig eigendom spreekt ook hem aan.

Toen kwam ineens mijn vraag op is het zijn uitspraak of weet hij het niet: "after 30 years it is your own". Nou is hij niet onderlegd dus zou hij mijn vraag niet snappen maar is het huurkoop op afbetaling of eigendom met afbetaling. In geval van het eerste niet doen tenzij je meteen kunt afrekenen.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Johanphil op Juni 17, 2018, 04:27:02
He Witte Beer, bedankt voor alle info, Met projecten betaal je altijd meer voor een huis dat is hier zo en dat is in Nederland ook daar ontkom je niet aan.
En ja ik ga niet over een nacht ijs ge kent ons Ollanders.
Qua betalen tegen de tijd dat ik het nodig zou ik het huis cash kunnen betalen maar dan heb ik niets meer voor als ik ziek wordt dus dat is een risico dat ik niet wil nemen.
En service kosten b.v. bewaking iemand die maar 2000php per maand kan betalen kan zeker geen 500php per maand aan servicekosten betalen.
Maar het is goed dat je het aanhaalt zal ik zeker meenemen in de discussie.
En de eerste discussie zal meer over landtitle, eigendom als over de prijs gaan, zo van wat geven jullie mij voor die centen en ik ben een witte laten ze maar lekker uit de hoek komen en ik kap de zaak af als ze in hun eigen landstaal beginnen tegen mijn vrouw.
En dat het niet te groot is, is maar goed ook, hij zal het ook schoon moeten houden en dat naast z'n studie je weet hoe studenten kunnen zijn.
Ik moet alleen nog beetje uit zien te kienen de weg van z,n huis naar de Silleman, is dat een beetje te doen.
Je zult zeggen een scooter maar hij heeft nog geen rijbewijs, hij nog geen 18 en in Dumaguete zonder rijbewijs neen dat gaat niet gebeuren.
Bedankt en als er nog meer tips je te binnen schieten schroom niet.
En in Julie bel ik even die mevr voor een afspraak.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Witte Beer op Juni 17, 2018, 05:10:19
Servicekosten worden daar natuurlijk gedeeld door heel veel huizen dus zal dat wel meevallen. Ik weet alleen niet precies hoe dat werkt met zeggenschap, wij kennen Verenigingen van eigenaren en maken de fee zelf uit in overleg (met natuurlijk de wettelijke regels) maar daar werkt het vaak heel anders heb ik gehoord. Not our style. Misschien dat WB er meer van weet, hij woont in een subdivision.

Bij timeshare werden die servicekosten  hoger in de loop der tijd en daar kon je niks aan doen maar het is heel wat anders.

Vervoer is wat lastiger dan in de stad, Ik neem aan dat tricycles en zo wel gaan anticiperen als er veel vraag is, nu is er geen clandizie daar. Twee mogelijkheden: Tricycle naar Valencia en daar Jeepney naar Dumaguete. Naar Bacong en daar de Jeepney kan ook. Qua ligging voor scholen het is niet in het centrum maar volgens mij voor studenten wel te doen.

Als ik zie hoe die dochter van Mildy (ook op Silliman) zich beweegt in dat openbaar vervoersysteem die weten dat precies. Ik zou horendol worden, niks voor mij. Ik kan niet eens een inschatting maken nou ik probeer het toch: Een half uur enkel? Exclusief wachttijd dan. Voor mij langer.Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: solar op Juni 17, 2018, 10:44:45
Beste Forumleden, mijn zoon gaat volgend als alles goed gaat naar de Silleman unversiteit in Dumaguete.
Nu had ik het plan om daar een huisje te kopen van BRIA https://www.bria.com.ph/properties/visayas/in-dumaguete
Iemand bekend met deze huizen? Is de afstand tussen die huizen en de unversiteit te overzien.
Iemand andere suggesties? een boardinghous kan ook maar dan ben ik het geld voor altijd kwijt met de ankoop van een huis heb je wat in handen en makkelijk om een keer te overnachten.

Alvast bedankt

Volgens mijn stiefdochter mijn stiefzoon en mijn vrouw is dit plan al jaren bekend. Volgens hun was het huurkoop en koop .
En de 2000 ph was alleen dat je moest tekenen voor 30 jaar en het contract kon alleen verbroken worden als er een koopsom van de vraagprijs op de woning voldaan kon worden (nieuwprijs ) De voldane maanden was je kwijt.
Maar dat is voor drie jaar terug Beide kinderen zijn er inmiddels al drie jaar weg .
Maar johan waarom kies je niet voor de dorm aan de school in ieder geval voor een jaar , dan ben je in ieder geval een semester verder en 30.000 armer incl food,elektra,internet enz En geen transportkosten en ook nog een korting op de kost prijs van college of universiteit .


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Witte Beer op Juni 18, 2018, 12:02:22
.....
En de 2000 ph was alleen dat je moest tekenen voor 30 jaar en het contract kon alleen verbroken worden als er een koopsom van de vraagprijs op de woning voldaan kon worden (nieuwprijs ) De voldane maanden was je kwijt.
...
Solar probeer dat eens toe te lichten, dit neigt naar huurkoop en dan nog zonder verrekening?

Zoals ik het lees is het alsof je een brommertje koopt. Even niet betalen en hup het ding weer inleveren.

Wat Johan zegt eerst maar kijken wat ze te bieden hebben, niet alle voordelen bij de verkoper. Daar trap je niet in. 30 jaar aan een projectontwikkelaar hangen is killing hier. Dat zijn bandieten, kijk naar Phil South.

Bij hypotheken werkt het zo dat je niet gedeeltelijk kunt aflossen maar wel in een keer.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: MR-X op Juni 18, 2018, 12:38:47
In the PHP altijd cash kopen.. en zeker als het om een 22 m2 hok  gaat.
Finance betaal je dubbel  !!
Jammer dat buitenlanders niet kunnen kopen ?  !!

MR-X   (07) (07) (07)


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Witte Beer op Juni 18, 2018, 01:15:59
In the PHP altijd cash kopen.. en zeker als het om een 22 m2 hok  gaat.
Finance betaal je dubbel  !!
Jammer dat buitenlanders niet kunnen kopen ?  !!
...
Mee eens alleen kan ik niet over andermans portemonnee oordelen. Ook in NL werkt dat zo.

Voor mij zou niet dat verschil maar de constructie van het contract leidend zijn. Maar we gaan het horen ik ben benieuwd.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Johanphil op Juni 18, 2018, 01:58:08
Beste medeleden ik heb nog een jaar tegen die tijd zullen de dobbelstenen toch wel gevallen zijn.
En ja als je voor 30jaar gaat dan betaal je een dikke 200000 PHP aan rente.
Maar wie in ons geval doet een hyphotheek van 30 jaar.
Maar stel je kunt het cash betalen dan krijg je altijd discount, ik weet niet hoeveel maar je krijgt het.
En je kunt altijd cash betalen op de volgende manier je betaalt de ene helft cash en de andere helft bij de bank.
Betaal je nog geen 3000PHP per maand over een lening van 250000 php over 10 jaar.
Ik heb het maar als voorbeeld maar zoals je kunt zien zijn er voor ons meer mogelijkheden dan voor de doorsnee Filippijn.
Dus een discount door een truck met een banklening kan geld opleveren, ik zeg kan, ik zeg niet dat het zo is.
Maar ik zal gegarandeert alle mogelijkheden bekijken want ik ben een Hollander.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: solar op Juni 18, 2018, 03:01:31
.....
En de 2000 ph was alleen dat je moest tekenen voor 30 jaar en het contract kon alleen verbroken worden als er een koopsom van de vraagprijs op de woning voldaan kon worden (nieuwprijs ) De voldane maanden was je kwijt.
...
Solar probeer dat eens toe te lichten, dit neigt naar huurkoop en dan nog zonder verrekening?

Zoals ik het lees is het alsof je een brommertje koopt. Even niet betalen en hup het ding weer inleveren.

Wat Johan zegt eerst maar kijken wat ze te bieden hebben, niet alle voordelen bij de verkoper. Daar trap je niet in. 30 jaar aan een projectontwikkelaar hangen is killing hier. Dat zijn bandieten, kijk naar Phil South.

Bij hypotheken werkt het zo dat je niet gedeeltelijk kunt aflossen maar wel in een keer.

Witte Beer ik leg het uit zo als het mij verteld is . Jij kent Charlene en die is echt niet dom . Ze was 6 jaar in Dumaguete en Jorge 3 jaar (eerst 3 jaar Cebu). Charlene is eerst 3 jaar in de Dorm geweest omdat ze te jong was voor kamers ,later kreeg ze een kamer bij een lerares van de school bij hoge uitzondering en heel ver familie was . Toen Folder kwam van  BRIA vond ze dat interessant om dat te huren voor haar en haar broer . Maar dat kon niet , wel huurkoop op basis van 30 jaar en het contract kon alleen verbroken worden als de nieuwprijs er voor betaald werd of een nieuwe koper ,maar ook voor de nieuwprijs van de startdatum waar de eerste betaling begon en alles wat je betaald had vervalt .
En ja zo werken ze hier ook met auto's en motoren .
Charlene hebben beide een heel goede beurs uit Engeland en ik heb me nooit bemoeid met hun keuzes . Maar ik weet dit en ze hebben niet gedaan Ik heb dit met Charlene besproken (In middels in Engeland ) En zij gaf het advies : Doe het niet , wie wil er aan zoiets vastzitten ? Voor een onderverhuurder zou het misschien een goede gelegenheid zijn en dan is het nog niet te duur . De kamers in  Dumaguete zijn erg duur vooral dicht bij de scholen en verder weg is zeker de prijs van 2000 ph erg goedkoop. De Dorm is zeker een hele goede optie voor de eerste 2 jaar zeker.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: WB op Juni 18, 2018, 03:34:23
Servicekosten worden daar natuurlijk gedeeld door heel veel huizen dus zal dat wel meevallen. Ik weet alleen niet precies hoe dat werkt met zeggenschap, wij kennen Verenigingen van eigenaren en maken de fee zelf uit in overleg (met natuurlijk de wettelijke regels) maar daar werkt het vaak heel anders heb ik gehoord. Not our style. Misschien dat WB er meer van weet, hij woont in een subdivision.

Bij timeshare werden die servicekosten  hoger in de loop der tijd en daar kon je niks aan doen maar het is heel wat anders.

Ik weet niet of het bij alle subdivisies werkt zoals bij ons, maar bij ons zit het als volgt:
Er is een soort van vereniging die de financien van de subdivisie regelt. Ze bepalen de uitgaven en de inkomsten. (Geen winst dus de uitgaven zijn ongeveer gelijk aan de inkomsten) inkomsten zijn uiteraard de service kosten die de bewoners betalen. Grootste uitgaven bij ons is onderhoud van nog onbewoonde stukken grond (zal daar bij Brio niet zijn aangezien alles bebouwd is) en security. Maar ook onderhoud van de gemeenschappelijke gebouwen (zwembad, clubhuis) de wegen, verlichting (lantaarnpalen) vallen er onder. Iedere 2 jaar worden er verkiezigen gehouden waarbij iedere grondbezitter zich beschikbaar kan stellen om in de vereniging te komen. De vraag is of je wel in de vereniging wilt zitten...) Van Diegene die zicht beschikbaar stellen worden er 4 voor een functie in de vereniging gekozen en bepalen dus voor de volgende twee jaar de inkomsten en de uitgaven en dus de service kosten. Uiteraard is het wel handig om er mensen te hebben zitten die er verstand van hebben. Verder hebben diegene die het gekocht hebben als investering andere belangen dan diegene die er daadwerkelijk wonen. Hoe rijker de mensen zijn, hoe meer ze lopen te zeuren over de service kosten.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Johanphil op Juni 18, 2018, 04:18:44
Dus als ik het goed begrijp, moet ik een mogelijkheid zien te zoeken dat ik dat huis cash kan kopen met eventueel een lening van de bank dus geen financiereing van BRIA.
Bij een cash aankoop krijg je gelijk de title van het land met het huis wat er op staat en dat gaat via een notaris altans zo is het bij de aankoop van mijn woning gegegaan.

Maar kan mij nu eens exact uitleggen wat huurkoop is zoals BRIA dat doet.
Want BRIA praat duidelijk over een loaneble amount en een duur van 15 tot 30 jaar.
https://briahomesph.com/visayas/dumaguete/bria-homes-dumaguete/airene-rowhouse-at-bria-homes-dumaguete/

Ik weet dat je voor z'n huisje te veel betaalt dat is nu eenmaal zo maar an het einde van de rit 15 jaar als huisvesting voor mijn studerende zoon en nichtje heb ik er een huisje over en anders niets.


Ik ben blij dat ik mijn plan om een huis te kopen hier heb aangekaart en ik ben iedereen dankbaar voor de reacties.

En ik heb nog een jaar wie weet wat ik nog tegen kom in dat jaar.

Maar we gaan eerst windowshopping kijken en niets kopen.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Witte Beer op Juni 18, 2018, 06:28:09
Dus als ik het goed begrijp, moet ik een mogelijkheid zien te zoeken dat ik dat huis cash kan kopen met eventueel een lening van de bank dus geen financiereing van BRIA.
Bij een cash aankoop krijg je gelijk de title van het land met het huis wat er op staat en dat gaat via een notaris altans zo is het bij de aankoop van mijn woning gegegaan.

Maar kan mij nu eens exact uitleggen wat huurkoop is zoals BRIA dat doet.
Want BRIA praat duidelijk over een loaneble amount en een duur van 15 tot 30 jaar.
https://briahomesph.com/visayas/dumaguete/bria-homes-dumaguete/airene-rowhouse-at-bria-homes-dumaguete/

.....
Je hebt hem al helemaal door. In je eerste twee zinnen zit de crux.

Natuurlijk weet ik niet exact hoe BRIA dat doet maar door de post van Solar begin ik een vermoeden te krijgen.

Bij huurkoop gaat de officiele eigendom pas over op het moment dat de laatste termijn betaald is. Dus heeft de verkoper een extra zekerheid dat er betaald wordt want zo niet is de koper zijn geld kwijt en wordt hij nooit eigenaar. En iedereen weet hier dat betalen in PH risico's inhouden. Het enige voordeel voor de koper is dat de rente in de regel wat lager is dan bij afbetaling want dan lopen ze meer risico.

BRIA wekt de indruk op de site dat het om koop op afbetaling gaat en dat is ook zo maar huurkoop is dat addertje onder het gras. Het eigendomsrecht loopt net even anders.

Vind ik huurkoop in NL al een risico in PH (met die louche projectontwikkelaars) zou ik er helemaal niet aan beginnen maar dat is natuurlijk up to you zoals dat hier zo mooi klinkt.

Maar je weet nu precies waar je naar moet kijken als je het gesprek aangaat. Je moet naar het scenario wat je zelf voorstelde.

Ik ben wel benieuwd of de bank erin meegaat. En ook of ze wel cash willen verkopen want dan gaat hun verdienmodel naar de kloten.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Johanphil op Juni 18, 2018, 08:33:41
Ik ben wel benieuwd of de bank erin meegaat ja dat is natuurlijk de vraag, maar omdat het maar om een gedeeltelijke financieering gaat met als onderpand het huis, denk ik dat ze dat misschien wel doen voor een kortlopende lening.
In plaats dat de eigendomsacte dan naar mij/mijn vrouw zal gaan gaat deze volgens mij naar de bank en krijg je die als je schuld voldaan is.
Ik denk niet dat een bank geld geeft zonder onderpand.
Des al niet te min is het ook goed om de BRIA constructie te bekijken want als BRIA het maximale wilt waarom bieden ze dan ook een looptijd van 15 jaar aan.
Met 15 Jaar is hun profeit minder als met 30 jaar.
En Pagibig zat ik ook aan te denken, ik weet niet of dat voor mijn of mijn vrouw kan?
En leeftijd is misschien ook nog een factor dat ze geen lening geven.

Maar we zullen het zien, je moet alles bekijken.
 


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Johanphil op Juni 18, 2018, 08:42:05
Net even gerekend met het BRIA voorstel ga je voor 15 jaar dan betaal je 120000php minder als voor 30jaar, dus of het huurkoop is?
Maar er valt volgensmij wel na te gaan met welke financiele instelling hun werken(bank).
Maar de aap zal pas uit de mouw komen als ik een cash voorstel doet, komen hun niet met een korting of doen ze er moeiliijk over dan weten we precies hoe het zit.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Witte Beer op Juni 18, 2018, 09:22:04
Net even gerekend met het BRIA voorstel ga je voor 15 jaar dan betaal je 120000php minder als voor 30jaar, dus of het huurkoop is?
Maar er valt volgensmij wel na te gaan met welke financiele instelling hun werken(bank).
Maar de aap zal pas uit de mouw komen als ik een cash voorstel doet, komen hun niet met een korting of doen ze er moeiliijk over dan weten we precies hoe het zit.
Omdat de schuld eerder is afgelost betaal je minder dus logisch. Je kunt op basis van die gegevens zelf het rentepercentage berekenen. Maar dat heeft niks te maken met het zijn van huurkoop of niet. Rentes liggen hier anders.

Kreeg al een telefoontje van die juf net want Mildy had mijn toestel gebruikt ik zeg heb maar geduld wij Nederlanders nemen het initiatief en niet andersom. Ik zei niet wat ik dacht: Filipino's zouden eens moeten leren dat wij (tenminste ik) over onze eigen wallet gaan en niemand anders.

Naar ik kijk is de rente niet zo hoog (mijn mening), 3% dus wijst veel op huurkoop. Het rentepercentage 15 of 30 jaar wijkt niet af. Ze bieden wel de looptijd aan van 15 jaar maar voor Filipino's is het wel een verschil in maandlast dus zullen ze de verkopers wel aangeven op 30 jaar te sturen dan hebben ze meer kans de buit weer terug te halen. Misschien te sturen door verschil in provisie.

Ach je weet in Nederland adverteren ze met auto's vanaf een prijs maar die is er dan niet of nauwelijks verkocht.

Hypotheekadviseurs in NL kregen in het verleden ook een hogere provisie bij het afsluiten van beleggingshypotheken, dat ging heus niet in het belang van de klant.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: wuppie op Juni 19, 2018, 01:11:59
Ben geen expert maar weet dat BRIA van Vista is (De beroemde Manny/Cynthia Senators/Mark (department of public works and highways director)
Die 3 zijn goed voor een 10 bil. peso....
Krijgen ze niet zomaar......
Dus je betaald echt wel wat ''extra'' voor de huisjes.

Rent to own het ? (Ik ga ervan uit dat BRIA en VISTA dezelfde contracten hebben ivm dezelfde eigenaren)

https://www.camella.com.ph/articles/blogs/7-questions-that-every-first-time-home-buyer-wants-to-ask

Hoe werkt rent to own?

https://www.zipmatch.com/blog/how-does-rent-to-own-work-in-philippines/
Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Witte Beer op Juni 19, 2018, 01:30:16
....Dus je betaald echt wel wat ''extra'' voor de huisjes.

...
Dat was al duidelijk maar Dumaguete is een hel qua landtitles dus bekijk je het van de andere kant, wat wil je en hoe doe je het.
En dat het geen kleine jongens zijn zie je al als je het project oprijdt, het is een heel dorp wat uit de grond gestampt is.

Ach Bill Gates is ook rijk en toch koop ik een Apple. Maar ik snap de opmerking, in de PH telt dat meer vandaar dat die voorwaarden zo belangrijk zijn.Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Johanphil op Juni 19, 2018, 04:25:11
Dit spreekt mij aan Ready-For-Occupancy (RFO) dan weet ik in een keer wat ik koop, dan is het als met de auto in de winkel.
Dan nog de discount dan moet het goed komen.
Ik ga geen huis kopen wat nog gebouwd moet worden kan een touwtrekkerij worden, vooral omdat ik een blanke ben.
En het lijkt mij met een groot project als dit, dat Ready-For-Occupancy (RFO) tot de mogelijk behoort.
Ik weet dat ik bij een bank meer rente betaal maar ik ben ook vrij in mijn aflossingen, bij een huurkoop of iets dergelijks niet.
Een bank geeft mij een veiliger gevoel, ik weet niet hoe jullie daar over denken.
Misschien Witte Beer dat je eens tussen neus en lippen naar Ready-For-Occupancy (RFO) kan vragen.

Al vast bedankt voor alle reacties, ik ben er erg mee geholpen.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Witte Beer op Juni 19, 2018, 05:10:38
Dit spreekt mij aan Ready-For-Occupancy (RFO) dan weet ik in een keer wat ik koop, dan is het als met de auto in de winkel.
Dan nog de discount dan moet het goed komen.
Ik ga geen huis kopen wat nog gebouwd moet worden kan een touwtrekkerij worden, vooral omdat ik een blanke ben.
En het lijkt mij met een groot project als dit, dat Ready-For-Occupancy (RFO) tot de mogelijk behoort.
Ik weet dat ik bij een bank meer rente betaal maar ik ben ook vrij in mijn aflossingen, bij een huurkoop of iets dergelijks niet.
Een bank geeft mij een veiliger gevoel, ik weet niet hoe jullie daar over denken.
Misschien Witte Beer dat je eens tussen neus en lippen naar Ready-For-Occupancy (RFO) kan vragen.

Al vast bedankt voor alle reacties, ik ben er erg mee geholpen.
Ik heb de juf verder niks meegedeeld (ik ken haar zelf ook niet) dus op zich heb ik geen reden om een vraag te stellen. I am just an informant. Voor je het weet zien ze mij voor de koper aan. Dat kan je gewoon vragen in het gesprek daar lijkt me een telefoon niet het juiste medium voor.

Ik snap eigenlijk de impact (het waarom) van RFO niet zo goed. Of is dat onderstaande zin?

De huizen zijn al een heel eind op weg dus zie je inderdaad wat je koopt en ook ik zou niks kopen wat er nog niet is. Al 2 zeperds gezien in mijn omgeving.

Ik kies ook eerder voor een bank dan een financieringsmaatschappij. Maar ik betwijfel of je deelaflossingen kan doen. Ik ken hier een Nederlander die heeft een hypotheek hier (over 10 jaar) en die kan alleen in een keer aflossen, niet vervroegd in delen. Ik weet niet of dat standaard is.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: WB op Juni 19, 2018, 07:14:10
Ik kies ook eerder voor een bank dan een financieringsmaatschappij. Maar ik betwijfel of je deelaflossingen kan doen. Ik ken hier een Nederlander die heeft een hypotheek hier (over 10 jaar) en die kan alleen in een keer aflossen, niet vervroegd in delen. Ik weet niet of dat standaard is.
Wij hebben een hypotheek bij BPI. Die kan je gewoon boete vrij in delen vervroegd aflossen.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Witte Beer op Juni 19, 2018, 07:46:50
Ik kies ook eerder voor een bank dan een financieringsmaatschappij. Maar ik betwijfel of je deelaflossingen kan doen. Ik ken hier een Nederlander die heeft een hypotheek hier (over 10 jaar) en die kan alleen in een keer aflossen, niet vervroegd in delen. Ik weet niet of dat standaard is.
Wij hebben een hypotheek bij BPI. Die kan je gewoon boete vrij in delen vervroegd aflossen.
Dus alles kan eigenlijk. Hoe liggen de rentes t.o.v.Europa?


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: solar op Juni 19, 2018, 08:28:56
Witte Beer het is inderdaad waar wat je zegt over titels ,dat is overal in de filipijnen , Maar je koopt in een subdivisie en dat ligt even wat anders . Het enige wat je hebt te doen is : het op naam te zetten van het Kavel . Het is anders als je je eigen kavel in een subdivisie bebouwd en de grote anders is.De kavels in de subdivisie hebben al een titel namelijk en dienen overgeschreven te worden op jouw naam.

Dan nog even terugkomend op dat huis voor een student. Het is een klein huis op den duur ,te klein voor een gezin . Stel je zit er 3 jaar in en elke maand 2000 ph huur + 900 servicekosten ,water en elektra , En je moet het dan gaan verkopen voor 2,4 miljoen ph Of als je het goed doet voor meer. Dan is het nog geen investering waard, je verliest altijd te veel .
Logies toch er moet verdient worden .


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Dolfijn op Juni 19, 2018, 10:27:16
Wat ik op die website heb gezien, is het goedkoopste huisje 540.000,00 peso. Als je dat na 3 jaar bewonen voor 2,4 miljoen peso kan verkopen, ben je echt spekkoper. Dan wil er ik er wel een stuk of wat aanschaffen.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: WB op Juni 20, 2018, 01:40:44
Dus alles kan eigenlijk. Hoe liggen de rentes t.o.v.Europa?
Een stuk hoger dan in Nederland. Tussen de 6 en 12%. Afhankelijk hoe lang de rente vast staat. 5 jaar vast is 6%, 20 jaar vast is 12% dat was tenminste zo jaren geleden toen we de hypotheek afsloten. Kan zijn dat het nu wat lager is, maar ik let er niet meer op.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Dolfijn op Juni 20, 2018, 02:20:26
Kan me voorstellen dat je het rente % niet dagelijks bijhoudt als de aflossing en rente geen noemenswaardig beslag legt op je te bestede budget. Maar voor de banken is het wel kassa wat ze aan rente vergoeding geven op spaarrekeningen in vergelijking met de hypotheek rente.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: solar op Juni 20, 2018, 02:26:11
Wat ik op die website heb gezien, is het goedkoopste huisje 540.000,00 peso. Als je dat na 3 jaar bewonen voor 2,4 miljoen peso kan verkopen, ben je echt spekkoper. Dan wil er ik er wel een stuk of wat aanschaffen.
Hoe Charlene er dan bij komt Dolfijn weet ik niet, maar het was echt 2.4 miljoen voor 54 vierkante meter .


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Johanphil op Juni 20, 2018, 03:37:06
Het is zo ie zo de bedoeling om het huisje 15 jaar in bezit te houden tot dat mijn zoon en mijn nichtje afgestudeert zijn.
Ik denk niet dat mijn zoon daar een gezinnetje gaat stichten die heeft het constant over om over de grens te gaan werken.
Mijn kleine nichtje is nu 8 dus als mijn zoon uit het huisje gaat, gaat zij er in.
En over 15 jaar zien we verder.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: WB op Juni 20, 2018, 06:27:03
Ik denk niet dat mijn zoon daar een gezinnetje gaat stichten die heeft het constant over om over de grens te gaan werken.
Waarom gaat hij dan niet in Nederland naar school?


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: WB op Juni 20, 2018, 06:38:53
Maar voor de banken is het wel kassa wat ze aan rente vergoeding geven op spaarrekeningen in vergelijking met de hypotheek rente.
Mee eens, maar dat is in Nederland ook zo. Misschien valt hypotheek wel mee, maar ga eens rood staan. Betaal je bijna 13%. Ten opzichte van 0.05% op je spaarrekening. Stelletje zakkenvullers. Maarja, je weet het vantevoren. Als je wat wilt en je hebt het geld niet betaal je de hoofdprijs. Bankiers zijn geen liefdadigheids instellingen. Maar absoluut niet mijn vrienden. Je zal er maar werken. Ik zou me doodschamen... nog liever putjesschepper... al zullen ze daar wel een mooi woord voor hebben tegenwoordig.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: solar op Juni 20, 2018, 08:07:25
Ik denk niet dat mijn zoon daar een gezinnetje gaat stichten die heeft het constant over om over de grens te gaan werken.
Waarom gaat hij dan niet in Nederland naar school?
Ja Johan waarom niet? Je praat over je zoon dus hij zou een beurs kunnen krijgen. Maar hetzelfde geld natuurlijk hier.
Alhoewel dat zowel mijn stiefdochter en mijn stiefzoon beiden eerst hier naar Sileman zijn gegaan en daarna naar engeland . Ook met een beurs .(half engels met een paspoort) Het blijven toch mama kindjes  (37)


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Johanphil op Juni 20, 2018, 04:38:37
Het geboortecertificaat zegt dat ik de vader, ben al ben ik dat niet.
Hij had geen geboortecertificaat dus dat moest er ook komen, dat heeft iemand voor ons in Manila geregeld.
Mijn vrouw had totaal geen papieren meer van geboorte dus heb ik mij als vader opgeworpen maar het is een Filippijns geboortecertificaat in hoeverre kun je dan voor hem een Nederlands paspoort krijgen? Ik denk het niet.
En Silleman staat op een lijst van 12000 universiteiten ongeveer half in dus zo slecht is dat ook nog niet en er zitten veel Koreanen op die school om Engels te leren.
En in Nederland naar school? Kan hij een studiebeurs krijgen en hoe gaat hij die terug verdienen?
En dan al gelijk volgend jaar? Nu daar vind ik hem nog te jong voor.
Kijk WB jou kinderen hebben waarschijnlijk een Engels geboortebewijs want hoe kom je anders aan een (Engels) paspoort?


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: solar op Juni 20, 2018, 06:52:39
Mijn Kinderen hebben een engelse vader. En hebben een Engelse achternaam. Bij de geboorte aangegeven als zijnde Engelse vader. Ook in engeland. Jouw kinderen zijn geadopteerd . Dus dat ligt even anders. Bij die van mij ,toen de vader overleden was ,waren het wezen dus kregen ze een uitkering van de engelse staat. WB is Nederlander en heeft recht op onderwijs voor zijn kinderen .


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Witte Beer op Juni 20, 2018, 07:31:03
..... Jouw kinderen zijn geadopteerd . Dus dat ligt even anders. .....

Citaat
Het geboortecertificaat zegt dat ik de vader, ben al ben ik dat niet.
Hij had geen geboortecertificaat dus dat moest er ook komen, dat heeft iemand voor ons in Manila geregeld. 

Heerlijk dit toch. Only in the Philippines. Geen adoptie maar erkenning denk ik dan. Overigens buiten dit topic.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Witte Beer op Juni 20, 2018, 07:49:56
Maar voor de banken is het wel kassa wat ze aan rente vergoeding geven op spaarrekeningen in vergelijking met de hypotheek rente.
Mee eens, maar dat is in Nederland ook zo. Misschien valt hypotheek wel mee, maar ga eens rood staan. Betaal je bijna 13%. Ten opzichte van 0.05% op je spaarrekening. Stelletje zakkenvullers. Maarja, je weet het vantevoren. Als je wat wilt en je hebt het geld niet betaal je de hoofdprijs. Bankiers zijn geen liefdadigheids instellingen. Maar absoluut niet mijn vrienden. Je zal er maar werken. Ik zou me doodschamen... nog liever putjesschepper... al zullen ze daar wel een mooi woord voor hebben tegenwoordig.
De banken hebben zich de laatste decennia zo ontwikkeld. Ik kan me best voorstellen dat je vroeger een fijn gevoel had als je bij de Postbank werkte, een bank had ook een functie in het economisch bestel en winst maken is op zich niks mis mee. Dat was in het redelijke. En na zoveel jaar ben je dan ineens in dienst van de Multinational ING en ben je zo oud dat je eigenlijk niet meer weg kunt. Er moet toch ook brood op de plank.

Maar ook ik maak mij schuldig aan dat soort gedachten. Een collega uit het Noorden. Die vocht tegen overplaatsing en wilde niet weg. Meldde toen euforisch dat ze werk had gevonden bij het CJIB. Die flitspalenjongens. Toen dacht ik het ook even. Ik vind het best wel een dilemma, hoe ver moet je daarin gaan. Maar goed dit is zwaar  (84)

P.S. Putjesschepper zal tegenwoordig medewerker Mileu en afvalverwerking heten schat ik zo in. En die verdienen helemaal niet slecht heeft mij eens zo iemand verteld.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: MR-X op Juni 21, 2018, 12:44:42
Banken krijgen ook steeds meer concurentie van bv Google - pay-pal  Ayden etc.
Kosten van banken stijgen wel weer elk jaar !!  en service wordt steeds minder....
Gisteren bericht gehad van SNS ? op mijn SNS internet spaarrekening krijg in voortaan 0.15%  ipv 0.20 %
Dit is niks ??.   voor 1 ton op de bank ontvang je 150 euro en betaal je ca. 750 euro aan vermogenstaks.
Jaren geleden ik schat rond 2002  kreeg ik bij SNS nog 7.5 %   10 jaar deposito.

MR-X   (07) (07) (07)Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Johanphil op Juni 21, 2018, 04:11:09
Bij de Metrobank is het boven de 4000php 0.1% maar je hoeft er geen belasting over te betalen.
Wil je hier wat meer renedment halen moet je gaan beleggen etc.
Hypotheekrente heb ik nog niet bekeken bij een bank.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: WB op Juni 22, 2018, 03:14:54
Het geboortecertificaat zegt dat ik de vader, ben al ben ik dat niet.
Hij had geen geboortecertificaat dus dat moest er ook komen, dat heeft iemand voor ons in Manila geregeld.
Mijn vrouw had totaal geen papieren meer van geboorte dus heb ik mij als vader opgeworpen maar het is een Filippijns geboortecertificaat in hoeverre kun je dan voor hem een Nederlands paspoort krijgen? Ik denk het niet.
En Silleman staat op een lijst van 12000 universiteiten ongeveer half in dus zo slecht is dat ook nog niet en er zitten veel Koreanen op die school om Engels te leren.
En in Nederland naar school? Kan hij een studiebeurs krijgen en hoe gaat hij die terug verdienen?
En dan al gelijk volgend jaar? Nu daar vind ik hem nog te jong voor.
Kijk WB jou kinderen hebben waarschijnlijk een Engels geboortebewijs want hoe kom je anders aan een (Engels) paspoort?
Je bent met Solar in de war, zijn stief kinderen hebben een Engels paspoort.
Mijn dochter is in de Filippijnen geboren en heeft dus ook een Filippijnse geboorteakte. Omdat ik Nederlander ben is mijn dochter ook een Nederlander. Als je getrouwd bent ten tijde van geboorte is dit automatisch. Omdat ik niet getrouwd was moest ik voor de geboorte de ongeboren vrucht erkennen bij de Nederlandse Ambassade zodat mijn dochter de Nederlandse nationaliteit kreeg. (Naast de Filippijnse) Tegenwoordig schijnt dit afgeschaft te zijn en is overlegging van het Filippijnse geboortebewijs voldoende voor de Nederlandse nationaliteit als je niet getrouwd was bij de geboorte. Uiteraard moet je wel als vader op het geboortebewijs staan. Of dit ook met terugwerkende kracht geld weet ik niet, zou je op de ambassade moeten informeren.

Als ik voor mijn dochter zou moeten kiezen tussen de TU delft of Silliman in Dumaquette dan wist ik het wel, zeker als het haar droom is om in het buitenland te gaan werken.

Waarom heb je trouwens de Nederlandse nationaliteit nodig om in Nederland te gaan studeren? Volgens mij zijn er best veel buitelandse studenten in Nederland. Was laatst nog in het nieuws dat daar geen stop voor hoefde te komen...

Betreft studiebeurs, die krijg je in de Filippijnen ook niet. Sterker nog, jij wilt voor 10.000 euro een huis kopen. Volgens mij kan je voor dat bedrag best een paar jaar in Nederland studeren. In Nederland is ook meer kans op bijbaanties naast het studeren dan in de Filippijnen.

Als je je zoon te jong vind houd het op.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Johanphil op Juni 22, 2018, 04:46:49
Ik vind hem nu nog te jong 15jaar.
En als je op school een hoger gemiddelde heb dan 95 krijg je een studiebeurs, hij zit nu op 93 en dan zijn er volgens mij ook al mogelijkheden.
Maar boven de 95 speelt het inkomen van je ouders geen rol meer bij lager weet ik het niet.
En eerst Silleman en dan eventueel Nederland geeft mij een veiliger gevoel hij is dan tenslotte al in de 20.
Ik heb in Nederland geen familie die hem eventueel op kunnen vangen als er problemen zijn en ik vind Nederland steeds harder worden.
En mijn zoon heeft nogal een zacht karakter dus ik ben bang dat ze misbruik van hem gaan maken.
Dus vandaar deze weg.
Maar van dat Nederlanderschap is wel een interessante zeker tegen de tijd dat hij in Nederland wil gaan studeren.
Ga ik eens achteraan bedankt voor de tip.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Johanphil op Juni 22, 2018, 07:28:34
Witte Beer kun je ook van de Jose Romero road op het complex komen?

alvast bedankt.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Witte Beer op Juni 22, 2018, 11:36:44
Niet geprobeerd, nou ja wel een beetje. Ik was op de Romero road afgeslagen bij Barangay Junob en daar liep het dood. Ter hoogte van Talay kan je ook rechtsaf maar dat schoot in eerste instantie niet op (achteraf had ik een andere afslag moeten nemen) toen ben ik weer teruggegaan tot het kruispunt met South road richting Santa Monica (Banilad/Manglao).

Toen ben ik langs mijn huis af weer doorgestoken naar de Vacencia Bacong weg, dat kan wel. Dat is de eerste weg rechts na de city limit. Dat is "mijn" barangay. Daar kan je wel doorsteken.

Ik heb sterk het vermoeden dat jouw route op dit moment niet gaat.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: WB op Juni 23, 2018, 12:36:32
Ik vind hem nu nog te jong 15jaar.
Ja, 15 (volgend jaar 16) is inderdaad erg jong om alleen naar de andere kant van de wereld te verhuizen. Ik dacht dat hij ouder zou zijn. Mijn dochter is 18 als ze klaar is met Grade 12.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Johanphil op Juni 23, 2018, 03:21:41
Ja en ik vind 18 ook nog jong een jaar of 21 dan durf ik het wel aan.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Firefly op Juni 25, 2018, 11:33:42
Dus alles kan eigenlijk. Hoe liggen de rentes t.o.v.Europa?
Een stuk hoger dan in Nederland. Tussen de 6 en 12%. Afhankelijk hoe lang de rente vast staat. 5 jaar vast is 6%, 20 jaar vast is 12% dat was tenminste zo jaren geleden toen we de hypotheek afsloten. Kan zijn dat het nu wat lager is, maar ik let er niet meer op.
Een overzicht van de huidige hypothecaire rentes in de Filippijnen:

https://www.imoney.ph/housing-loan


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Firefly op Juni 25, 2018, 11:45:55
Dit is wat je krijgt op een time deposit in de Filippijnen:

https://www.imoney.ph/time-deposit


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Johanphil op Juni 26, 2018, 01:47:47
Ik heb even bij de Metrobank gekeken voor een kortstondige lening 2 jaar en 250000PHP en rentevast voor 2jaar daar betaal ik 5,8%.
Dat is overigs nog goedkoper als PAGIBIG, daar betaal je 5.95% wat ik verwacht dat die het goedkoopst zou zijn.
https://www.metrobank.com.ph/OnlineLoanCalculator/Default.aspx

De rest van de banken heb ik niet uitgerekend daar ik bij de METRO zit.
Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Firefly op Juni 26, 2018, 02:50:33
Toch even vermelden dat niet iedereen recht heeft op een Pagibig lening, zo moet je onder meer 2 jaar lid zijn en een vast inkomen hebben in de Filippijnen,

Hier alvast wat uitleg:
http://www.pagibigfinancing.com/faq-pag-ibig-housing-loans/


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Johanphil op Juni 26, 2018, 04:57:01
Ja maar Pagibig is duurder als een bank, dus daar ga ik niet mee in zee.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: solar op Juni 27, 2018, 02:24:17
Ja maar Pagibig is duurder als een bank, dus daar ga ik niet mee in zee.
Je mag dan wel een halve Filipijn zijn ,maar je geld is nog altijd Nederland's  (20) (58) (56)


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Johanphil op Juni 27, 2018, 04:50:20
1/2 Filippijn + 1/4 Nederlander + 1/4 Belg = Johanphil


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Johanphil op Juli 12, 2018, 04:32:50
Gisteren bij Bria homes wisten kijken, het zijn huisjse zonder seeling je kijkt regerecht tegen de golfplaten aan.
Daarbij ze waren op acht units na uitverkocht.
Tevens staat deze subdevisie 15km van de Silleman universiteit dus Bria valt af.
Maar we zijn ook bij Aldea wisten kijken bij Sibulan deze subdevisie ligt 5 km van de Silleman en heeft ook kleine units van 420.000php en zijn beduident beter afgewerkt.
Deze subdevisie ligt kort aan de weg en dan is het maar een sheepny/sires of wat dan ook naar de unversiteit.
Dus ik ga deze optie eens verder uitspitten.
https://www.youtube.com/watch?v=zqFRiVOuVLA


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Pablo op Juli 12, 2018, 10:36:43
'kweetniet wat er verkeerd gegaan is toen ik eerst mijn antwoord gaf. Waarschijnlijk heeft Mijnheer Smart halverwege de geest gegeven, zo is het leven op een klein eiland nou eenmaal.

Ik wilde Johan vertellen dat er hier tegenover twee jaar geleden het HNA project (gedeeltelijk) is klaargekomen waar het Yolanda geld verspild is met het bouwen van huizen die eigenlijk te klein zijn, niet geisoleerd, maar vooral dicht op elkaar gebouwd zijn.
Het is erger als toen ik in Zuid Afrika was in '72...  En de symptomen zijn ook hetzelfde...  De sociale structuur is in elkaar gestuikt en de politie moet er elke dag puinruimen. "Wein, Weib und Gesang" en het geld daarvoor wordt wel "georganiseerd"
Ik zou me een paar keer bedenken voordat ik studenten in zo'n ghetto zou plaatsen. Niet alleen is het niet echt veilig, maar de aantrekkingskracht van feesten en andere bezigheden is wel heel sterk als een groepje jongeren zonder al teveel toezicht bij elkaar zijn.    Ik weet wel, gezeik van een ouwe lul. Maar mijn 4 dochters in NL hebben hun studies wel afgemaakt en doen nu leuke dingen, maar de studenten die we hier gesponsord hadden zijn allemaal ontspoord omdat ze de vrijheid niet aan konden (en wij niet hier waren om direct te corrigeren). 
Just my 10-cents worth....

(https://s15.postimg.cc/e6f3efa5j/Pili_Peoples_village.jpg) (https://postimg.cc/image/e6f3efa5j/)


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Johanphil op Juli 13, 2018, 12:09:53
Beste Pablo, daarom zit ik er bij die jongen als een bok op een haverkist op.
Hij weet verdomt goed dat hij maar het minste of geringste hoef te proberen en het is klaar met de studie en hij kan de rest van zijn leven in een kartonnen doos wonen.
Ik heb hem ook verdomt goed uitgelegd dat het in de Filippijnen zo is, of je studeert en je hebt een fatsoenlijk leven of je doet niets en je hebt niets.
Hij heeft het nu van dichtbij meegemaakt zijn zus wilde niet studeren woont nu samen met een driver en hebben een kind en is zo arm als job en ik help niet eigen schuld dikke bult.
Maar gelukkig is hij serieus tot nu toe en heeft dromen/wensen om later in het buitenland te gaan werken.
Hij kwam laats thuis en was zeer teleurgesteld hij was vijfde van de klas geworden, ik vroeg hem wat is je gemiddelde hij zij 9,17 ik zeg wat denk je dat de vier voor jou als gemiddelde hebben je praat over tiendes dus ik zij maak je niet te druk.
En dan het huisje, ik heb liever dat hij alleen of met een student woont afgelegen van de universieteit dan met 10 personen in een boarding house.
Dat huisje kunnen we met de regelmaat onverwacht inspecteren en als hij er een puinhoop van maakt dan weet wat hij kan verwachten Johan is niet zo makkelijk.
Ik heb het ook alleen moeten doen mijn vader en moeder konden mij niet helpen doordat die niet gestudeert hadden maar mij wel op de borst drukte dat studeren belangrijk was.
Ze vertelde mij ook dat ik geluk had met die kop verstand dus maak er gebruik van.
Hij weet dat studie voor plezier gaat.
Maar plezier heeft hij in z'n studie en hij is populair vooral bij de meisjes en hij is nog maar 14 bijna 15.
Vorig jaar met z,n verjaardag kwamen er een paar meisjes toen hij niet thuis was en plakte heel z,n kamer vol met maandverband met allerlij teksten erop nu dat heb ik niet meegemaakt in mijn tijd.
Dus gekke onschuldige dingen doet hij ook wel.
Maar hopen dat het zo blijft, maar je weet nooit.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Witte Beer op Juli 16, 2018, 12:13:57
Gisteren bij Bria homes wisten kijken, het zijn huisjse zonder seeling je kijkt regerecht tegen de golfplaten aan.
...
Ik dacht dat ze dat nog zouden wegwerken want dat is geen gezicht. Tja als dat al teveel moeite is..... zal de rest van de afwerking ook wel miniem zijn.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Witte Beer op Juli 16, 2018, 12:30:36
.....
Maar plezier heeft hij in z'n studie en hij is populair vooral bij de meisjes en hij is nog maar 14 bijna 15.
....
Dat hoor en zie ik meer dan andersom hier. In Europa komt het initiatief meer van de jongens en hier van de meisjes. Die uitspraak durf ik inmiddels wel aan na 19 jaar. Dus dat zegt op zich niks. Dat is kijken met westerse ogen.

Waar dat aan ligt weet ik eigenlijk niet, dat is iets anders. Vrouwenoverschot? Vroegrijpheid? Meisjes zie ik in die leeftijd met enige voorsprong. Andere cultuurfenomenen? Is hier eigenlijk nooit helemaal uitgediept maar dat kunnen we denk ik ook niet.

En wie zijn dan populair en wat zijn de maatstaven. Lang dun en lekker? Schoolgemiddelde? Het lijkt meer op het laatste. Dat zal voor mij wel een raadsel blijven. Onmogelijk om in de emoties te treden van een Filipijnse meid. Ik zie alleen wat ik zie en die feiten zijn voor mij onmiskenbaar.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Firefly op Juli 16, 2018, 10:02:18
het zijn huisjes zonder seeling je kijkt regerecht tegen de golfplaten aan.
Dat is dan ook de reden waarom in de "house features" wordt gewag gemaakt van "provision for" en niet zomaar slaapkamer, badkamer enz.

Dit heeft dan wel weer het voordeel dat je nog naar believen kan isoleren alvorens het met een plafond af te werken.

House features: Provision for 1 bedroom, 1 Toilet & bath, Provision for service area
https://briahomesph.com/visayas/dumaguete/bria-homes-dumaguete/airene-rowhouse-at-bria-homes-dumaguete/


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: WB op Juli 16, 2018, 12:59:19
Lang dun en lekker? Schoolgemiddelde? Het lijkt meer op het laatste. Dat zal voor mij wel een raadsel blijven. Onmogelijk om in de emoties te treden van een Filipijnse meid. Ik zie alleen wat ik zie en die feiten zijn voor mij onmiskenbaar.
Lelijk, oud en doen alsof ze veeeel geld hebben?  (15) (15) (15)


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Witte Beer op Juli 16, 2018, 06:33:01
Lang dun en lekker? Schoolgemiddelde? Het lijkt meer op het laatste. Dat zal voor mij wel een raadsel blijven. Onmogelijk om in de emoties te treden van een Filipijnse meid. Ik zie alleen wat ik zie en die feiten zijn voor mij onmiskenbaar.
Lelijk, oud en doen alsof ze veeeel geld hebben?  (15) (15) (15)
Dat komt in de fase daarna. In de bakvisperiode is dat nog minder aan de orde. Later is het duidelijk dat de portemonnee en status gaat tellen. Die kan ik nog volgen. Net als in de natuur, het vogeltje wat de meeste blinkende kraaltjes in zijn nestje heeft en er leuk omheen danst krijgt het vrouwtje.

Alleen vaak zijn die kraaltjes nep en dan is het Leiden in last.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Witte Beer op Juli 17, 2018, 01:17:40
Even wat vergelijkingsmateriaal.

Tegenover Lantaw wordt ook een heel complex gebouwd. Die zijn dan wat beter gebouwd vermoedelijk maar dan zit je aan 3 miljoen voor 32 m2. Schiet ook niet erg op. Zelfs dan is de kwaliteit niet te vergelijken met Nederlandse bouw. Voorzover ik het tenminste kan zien.

Even een beetje appels en peren vergelijken omtrent de lokatie. 32 meter is een kleine 1600 euro de meter. Mijn flat in NL meet 95 m2 dus omgerekend 150000 euro. Mijn buurman (de flat dan) staat nu te koop voor 180000. Dan hebben we het wel over een andere bouw en heel andere loonkosten. Onroerend goed is hier relatief gewoon duur. Tenzij je alles zelf kan organiseren.

Ik vergelijk een beetje appels met peren want mijn flat staat niet aan de kust bij Zandvoort of in Amsterdam. Hoewel je nog kunt bomen over hoe bijzonder Dumaguete dan wel niet is.

Doel van dit is aangeven dat je voor prijzen van 9000 euro ook niet veel te verwachten hebt. Maar dat het nagenoeg casco was (provision for is wel letterlijk genomen nog net geen provision voor de deur...) wist ik ook niet, ik dacht op zijn minst dat je er nog wel een plee in had en een fatsoenlijk plafond.

http://www.marinaspatial.com/

Ben dus hier wel een beetje geluksvogel bedenk ik me nu als het over een huis gaat. Heb hier voor 1,6 miljoen laten bouwen destijds  in 2005 en dan heb ik toch wel ietsje meer. Heb me verder daarna ook nooit beziggehouden met prijzen want alles wat je hier doet is kwijt zeg ik maar. Ik wist alleen dat het momenteel wel veel duurder was.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Firefly op Juli 17, 2018, 06:58:15
Tegenover Lantaw wordt ook een heel complex gebouwd.
Je bedoelt hier het Philinvest project Marina town waar ondermeer een luxehotel toe behoort.
Studio's van 23 m2 kan je hier kopen voor P1,778,225

https://marinatowndumaguete.com/sample-computation.html


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Witte Beer op Juli 17, 2018, 07:15:01
Tegenover Lantaw wordt ook een heel complex gebouwd.
Je bedoelt hier het Philinvest project Marina town waar ondermeer een luxehotel toe behoort.
Studio's van 23 m2 kan je hier kopen voor P1,778,225

https://marinatowndumaguete.com/sample-computation.html

Die bedoel ik ja. Vergelijkbaar ben ik eens in het Sauerland bezig geweest (is niks geworden overigens) daar was het 19000 euro voor 20 m2.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Johanphil op Juli 17, 2018, 04:19:34
Hier heeft een Duitser een kast van een huis gezet en wil zover ik het weet voor 10miljoen verkopen.
Ten eerste iemand die 10miljoen heeft bouwt zelf.
En voor 10miljoen te lenen moet je een salaris hebben van 250000 per maand en wie heeft dat in deze omgeving.
In de toekomst zullen de preizen hier wel stijgen want Bais wordt steeds groter.

Dan huizen in Nederland vergelijken met hier, ik zou hier niet graag in een huis wonen dat op een Nederlandse manier is gebouwd, ligt bij de eerst aardbeving gelijk met de grond.
De manier van bouwen hier, al het betonstaal in muren en fundatie is niet voor niets dat kan tegen een aardbeving, het huis dat op een Nederlands manier is gebouwd niet, zie Groningen.
Als het op afwerking aankomt ja dat kan een stuk beter.
Maar wat ik wil zeggen een Filippijns huis houdt het in Nederland wel alleen je stookt je arm omdat er geen isolatie inzit, maar een Nederlands huis hier nu ik kruip er niet in.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Witte Beer op Juli 17, 2018, 06:47:26
Hier heeft een Duitser een kast van een huis gezet en wil zover ik het weet voor 10miljoen verkopen.
Ten eerste iemand die 10miljoen heeft bouwt zelf.
En voor 10miljoen te lenen moet je een salaris hebben van 250000 per maand en wie heeft dat in deze omgeving.
In de toekomst zullen de preizen hier wel stijgen want Bais wordt steeds groter.

Dan huizen in Nederland vergelijken met hier, ik zou hier niet graag in een huis wonen dat op een Nederlandse manier is gebouwd, ligt bij de eerst aardbeving gelijk met de grond.
De manier van bouwen hier, al het betonstaal in muren en fundatie is niet voor niets dat kan tegen een aardbeving, het huis dat op een Nederlands manier is gebouwd niet, zie Groningen.
Als het op afwerking aankomt ja dat kan een stuk beter.
Maar wat ik wil zeggen een Filippijns huis houdt het in Nederland wel alleen je stookt je arm omdat er geen isolatie inzit, maar een Nederlands huis hier nu ik kruip er niet in.
Ik bedoel de vergelijking in de zin van dikte van muren, kozijnenkwaliteit etc. En vooral de relatie met de loonkosten en zo. En op veel plaatsen moet de fundering in NL dieper omdat het zompig is. Maar buiten Groningen waar de aardbevingen komen door menselijk handelen hebben we er elders weinig last van. Natuurlijk is het klimaat en de omgeving van invloed, ik zei ook ik vergelijk in die zin appels en peren maar alleen voor de gedachtengang.

Overigens niet uit eigen wetenschap ik ben geen bouwvakker. Ik betwijfel overigens of ze er hier wel voldoende ijzer in doen. Volgens Jaap en andere oude forumleden die ik hierbij als maatstaf neem was er nogal wat op aan te merken over de wijze van bouwen hier. Ik ga er niet vanuit dat mijn huis aardbevingsproof is.

Ik moet altijd een beetje lachen over die buitenlanders hier met huisjes van 10 miljoen. Geld teveel gehad of niet nagedacht voordat ze gingen bouwen en nu een ander willen opzadelen met zo'n kast van een huis? Of denken dat ze lekker de blits kunnen maken? Ach bouw je toch nog een stulpje van 10 miljoen? Of misschien van 15. Of hebben ze dat niet meer, mooi dom dan.

De wijze van denken van buitenlanders hier begrijp ik vaak niet maar ik ben waarschijnlijk raar. In mijn opinie moet je hier uitgaan van wil ik leven min of meer in enige stijl van het land of plaats ik mij geheel buiten de samenleving. Dat laatste doe je met grootdoenerij en je wordt er echt niet beter door gewaardeerd, integendeel.

In het begin hier kwam ik nog wel eens via John Kreemers, Rien van den Beld en een paar anderen bij die types binnen maar die heb ik vrij snel gedeleted. Bla bla bla.
Vooral staat me ene Jack bij. Ergens in Dauin een kast aan het strand, een paar auto's en een badkamer ter grootte van mijn kamer. Italiaans design geimporteerd. Motor (HD) geparkeerd in de woonkamer, toch plek zat. Maar het hoofd was leeg.

Lekker leven betekent volgens mij b.v. dat je uitgaat van waar wil ik wonen en wat heb ik nodig, dan moet je niet je eisen ineens opschroeven omdat het hier ineens zo goedkoop lijkt. Dan kom je aardig op de koffie.
En waar dat van komt ben ik nog steeds niet helemaal achter, komt het door die juffies die eraan vastzitten in ieder geval is het in mijn ogen een vorm van tropenkolder.

Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Pablo op Juli 17, 2018, 07:55:25
Wat eigenlijk onbetaalbaar is, dat je hier voor een redelijk bedrag een huisje kan bouwen aan zee of in de bergen (wat je ook maar ligt) en je heerlijk op je patio je koffie en biertje kan pakken. Je leeft toch voor het grootste deel buiten.  Daar heb je echt geen 10 miljoen voor nodig.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Dolfijn op Juli 17, 2018, 08:17:19
Wat eigenlijk onbetaalbaar is, dat je hier voor een redelijk bedrag een huisje kan bouwen aan zee of in de bergen (wat je ook maar ligt) en je heerlijk op je patio je koffie en biertje kan pakken. Je leeft toch voor het grootste deel buiten.  Daar heb je echt geen 10 miljoen voor nodig.
In deze gedachtegang zou ik me ook wel kunnen vinden ware het niet dat je dan weer wel, hoeft niet, op enige (grotere) afstand zit van de locatie met faciliteiten.
Neem al voorbeeld Bais, rustiger als Dumaguete, maar voor je noodzakelijke boodschappen als kano (niet als pinoy) zal je toch naar Dumaguete moeten rijden. Daar moet je dan maar weer zin in hebben.
Over grootte van lot en huis weet ik meerdere buitenlanders waar onder een Amerikaan hier op Negros die zo nodig een lot moest kopen van 2500 vierkante meter en een mansion erop die meer heeft gekost als 20 miljoen peso. Hij vindt het nu, achteraf, toch wel een beetje aan de grote kant, en probeert er nu vanaf te komen, wat voor geen meter zal lukken, tenzij ie de prijs wel zodanig laat zakken, maar dan wordt het, gezien de aanschaf, eigenlijk weggeven.
Ik beperk me maar tot huren met alle voors en tegen, want zoals @Witte Beer terecht opmerkt, alles wat je hier aan geld in onroerend goed stopt, ben je gewoon kwijt.
Met name zo'n woonproject als de marina tegenover Lantaw, nog afgezien van de prijzen en kwaliteit afwerking, zou ik nog niet voor mijn verdriet daar ooit willen gaan wonen.
Ik heb in de loop der tijden al in diverse woonomgevingen gewoond verspreid in Visaya en daar waar Filipijnen in de meerderheid zijn en dat is vrijwel altijd, wordt het een zooitje, misschien een enkele uitzondering daar gelaten. Nou je zult er maar iets, veel te duur gekocht hebben, klaar ben je er mee.
Als mijn huursituatie me niet aanstaat, zeg ik op en ben weg.
Dan maar onroerend goed in NL of elders in Europa aanhouden als backup, altijd makkelijk als er iets aan de knikker komt en het inpakken en wegwezen wordt hier.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Witte Beer op Juli 17, 2018, 08:43:26
Ik onderschrijf beide (Pablo en Dolfijn) reacties. De eerste dat je echt niet zoveel nodig hebt om lekker te leven. De laatste dat het niks voor mij is in de bergen maar dat is persoonlijk. Ik ben nogal gehecht aan mijn comfort aan faciliteiten dus Bais is al te ver voor mij. In Cebu of Manila zou ik niet kunnen wonen.

En als ik alles van tevoren geweten had had ik waarschijnlijk nooit gebouwd ondanks dat het nu even wat gunstig uitpakt omdat ik nu goedkoop zit. Zelf gelukkig nog nooit last van gehad maar je omgeving kan hier zomaar snel veranderen waardoor het ineens niet meer leuk is. Dan ben je wel flexibeler als je niks hebt.

Dan zit ik in Bacong ook nog landelijk ingeklemd tussen Dumaguete, Valencia en Dauin, alle drie booming. In Bacong gebeurt helemaal niks en misschien is dat ook wel goed zo. Als het flink geregend heeft kom ik nauwelijks door de modder (paar 100 meter maar, een gewone auto kan mijn huis dan niet bereiken) maar ik realiseer me dat de 2 grote open stukken naast mij wel eens heel snel bebouwd zouden kunnen zijn als dat stuk verhard was. Dus misschien wel een geluk bij een ongeluk.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Pablo op Juli 17, 2018, 09:36:45
Ieder wat hij leuk vindt. Als Dolfijn en Witte Beer graag dicht bij een stad en gemak zitten, is huren wel een goeie optie. Maar als je wilt zitten waar ik zit, dan moet je toch echt zelf een hokkie neerzetten want geen Filipino (en weinig Europeanen) krijgen het in hun kop hier hun stukje paradijs neer te zetten. 
(https://s15.postimg.cc/mtopsuduf/DJI_0015_200m_start_bombrun.jpg) (https://postimg.cc/image/mtopsuduf/)


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Dolfijn op Juli 17, 2018, 10:05:01
Ieder wat hij leuk vindt. Als Dolfijn en Witte Beer graag dicht bij een stad en gemak zitten, is huren wel een goeie optie. Maar als je wilt zitten waar ik zit, dan moet je toch echt zelf een hokkie neerzetten want geen Filipino (en weinig Europeanen) krijgen het in hun kop hier hun stukje paradijs neer te zetten. 
(https://s15.postimg.cc/mtopsuduf/DJI_0015_200m_start_bombrun.jpg) (https://postimg.cc/image/mtopsuduf/)

Kan niet anders zeggen, ziet er meer dan leuk uit op de foto. Wat het in de praktijk voor andere zaken betekent, is zo niet te beoordelen. Maar zoals altijd aan elk voordeel kleeft een nadeel en omgekeerd.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Firefly op Juli 17, 2018, 10:44:54
In Bacong gebeurt helemaal niks en misschien is dat ook wel goed zo.
Daarin zou weleens verandering kunnen komen in de toekomst.
Een nieuwe luchthaven en een nieuwe cargohaven zijn niet niets.
De national highway wordt er momenteel zowat in breedte verdubbeld, daar is men reeds enkele jaren aan bezig, en de vastgoedprijzen schieten de hoogte in.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Firefly op Juli 17, 2018, 10:54:04
een Amerikaan hier op Negros die zo nodig een lot moest kopen van 2500 vierkante meter en een mansion erop die meer heeft gekost als 20 miljoen peso. Hij vindt het nu, achteraf, toch wel een beetje aan de grote kant, en probeert er nu vanaf te komen, wat voor geen meter zal lukken
De Chinezen in Dumaguete hebben veel geld en heel, heel veel geduld en kopen dergelijke projecten voor een prikje nadat het enkele jaren in de markt staat zonder dat een potentiele koper opdaagt.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Witte Beer op Juli 17, 2018, 11:04:12
In Bacong gebeurt helemaal niks en misschien is dat ook wel goed zo.
Daarin zou weleens verandering kunnen komen in de toekomst.
Een nieuwe luchthaven en een nieuwe cargohaven zijn niet niets.
De national highway wordt er momenteel zowat in breedte verdubbeld, daar is men reeds enkele jaren aan bezig, en de vastgoedprijzen schieten de hoogte in.

Waar is die cargohaven gepland? In mijn idee zou die alleen kunnen komen bij San Miguel (bijna Dauin) of weet je de lokatie?

Je hebt gelijk de geplande luchthaven maar ik heb het vermoeden dat dat nog wel even duurt. Maar die maken de barangay-wegen nog niet geplaveid. Naar Bambulo doe ik vanaf Banilad nog bijna alles onverhard. Banilad in-land is in 20 jaar nauwelijks veranderd in tegenstelling tot de omgeving.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Firefly op Juli 17, 2018, 11:40:17

Volgens planning zou de haven in Dumaguete nog enkel gebruikt worden voor passagiersschepen en cargo verhuist dan naar Bacong.
De nieuwe haven zou inderdaad komen tussen Buntis en San Miguel
In die buurt zijn er trouwens al 2 bedrijven die een eigen aanlegstijger hebben voor cargoschepen. Het vroegere Nobel(nu ORICA),dat al jaren leeg staat en Dumaguete Coconut Mills(DUCOMI)


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Dolfijn op Juli 18, 2018, 03:43:40
De national highway wordt er momenteel zowat in breedte verdubbeld, daar is men reeds enkele jaren aan bezig, en de vastgoedprijzen schieten de hoogte in.
Dat project van road widening is al een paar jaar aan de gang en vooralsnog complete geldverspilling. Het gros van de pinoys beschouwt de extra rijbaan als een ideale opslagplaats voor van alles en nog wat of uitbreiding parkeer mogelijkheden. Lokale weggebruikers hebben er al helemaal geen kaas van gegeten wat de bedoeling is van een weg met 2 rijstroken voor iedere rijrichting want iedereen, hoe langzaam ie ook gaat blijft stijf LINKS rijden.
Met de wetenschap dat de kennis van verkeersregels van de gemiddelde PH weggebruiker zo wie zo al abominabel is, kijk ik daar ook totaal niet vreemd van op.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Firefly op Juli 18, 2018, 08:12:20
Met de wetenschap dat de kennis van verkeersregels van de gemiddelde PH weggebruiker zo wie zo al abominabel is, kijk ik daar ook totaal niet vreemd van op.
Zolang er geen duidelijke wegmarkering is, en die is er niet, zijn het niet de weggebruikers die in de fout gaan maar wel de wegbeheerder.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Johanphil op Juli 18, 2018, 04:32:01
In mijn barangy zijn ze stukje bij beetje de wegen aan het verharden, waren tot nu goedbegaanbare zachte wegen.
De weg naar Manojod is opnieuw van een laag voorzien met verlichte markeren in het midden en strepen rechts en links van de weg.
In Bais is de hoofdweg ook van een nieuwe laag voorzien.
Richting Dumaguete is het nog steeds hobbelen.
Ik moet zeggen in Bais is steeds meer te verkrijgen maar Hollandse kaas of runder bacon moet ik toch naar Dumaguete.
Stokbrood is ook verkrijgbaar in Bais en vers bruin brood koop ik bij de bakkker bij de Metrobank.

En voor de rest ben ik het met Witte Beer eens over de welvarende immigranten, kopen of laten ze een groot huis zetten en sluiten zich aan bij het blanke kliekje dat niets anders doet dan klagen over de Filippijnen.
De Duitser en zijn vrouw bij mij, groet mij als ik alleen ben, groet ons als ik met mijn vrouw ben, maar zegt niets als mijn vrouw alleen is, ik was ook niet uitgenodigd bij de opening van hun huis.
Nu daar zat ik niet op te wachten hoor.

Net als ik al meer heb gezegd met de Filippijnen meedoen heb je de meeste lol.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Dolfijn op Juli 18, 2018, 07:18:15
Met de wetenschap dat de kennis van verkeersregels van de gemiddelde PH weggebruiker zo wie zo al abominabel is, kijk ik daar ook totaal niet vreemd van op.
Zolang er geen duidelijke wegmarkering is, en die is er niet, zijn het niet de weggebruikers die in de fout gaan maar wel de wegbeheerder.
Wel of geen wegmarkering zal voor de doorsnee PH weggebruiker geen ene fluit uitmaken, die doet toch enkel waar ie zin in heeft en lapt alle verkeersregels aan zijn laars.
Wellicht dat in jouw woonomgeving dit niet van toepassing is, maar in Dumaguete en b.v. de route Santander - Cebu city gaat het er echt anders aan toe.


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Johanphil op Juli 19, 2018, 12:37:23
Bij ons maak je ook gekke kapriolen mee, maar dan ligt deze keer niet aan de weg die is keurig, alleen voor hoelang?


Titel: Re:Huisje Dumaguate
Bericht door: Johanphil op Augustus 28, 2018, 04:37:13
Gisteren bericht gekregen van Aldea, alle huizen zijn verkocht van dat project.
Huizen gaan als zoete broodjes over de toonbank.
Maar ze bellen mij als er eentje vrijkomt en er komt ook nog een Phase drie.